
Schupleer - Niveau 1
Natuurgebied: Het landschapsbeeld in deze valleien wordt bepaald door uitgestrekte, natte weilanden, broekbossen en nog enkele mooie rietkragen. Rust even uit na je wandel- of fietstocht met een drankje in de Schapenstal of de hoogstamboomgaard er rond.
Schapenstal: Een gedeelte van de stal wordt gebruikt als schaapskooi voor de kudde Kempense Heideschapen die het natuurgebied begraast. Maar daarnaast is er ook een ontmoetingsruimte die kan gebruikt worden door scholen en verenigingen.
Schupleer - Niveau 2
Natuurgebied: Het waterrijke Schupleer heeft een bijzondere natuurwaarde en een erg rijke fauna en flora door de twee rivieren die er stromen. Tussen Vorselaar en Grobbendonk meandert de Kleine Nete nog als één van de zuiverste én visrijkste rivieren van Vlaanderen. Ook de waterkwaliteit van de vervuilde Aa verbeterde de voorbije jaren. Het landschap bestaat uit natte wei- en hooilanden, broekbossen en enkele mooie rietkragen. Deze wisselen aan de zuidkant van het gebied af met de beboste duinen van de Kempense heuvelrug op het Heiken en de Oorlandse Heide.
Het lager gelegen deel van Schupleer is een natuurlijk overstromingsgebied waar in natte winters vele hectaren broek en weideland blank komen te staan. De naam van het reservaat verwijst volgens sommige bronnen naar het harde labeur van onze voorouders die in de vallei van de Aa moerasijzererts of “ijzermaal” ontgonnen. De ijzersteen moest naar de losplaats ter hoogte van de abdij van den Troon (Grobbendonk) worden gebracht. De platte schuiten trok men met mankracht. Om de afstand te beperken groef men tussen Aa en Nete verschillende kanaaltjes. Enkele van deze “keelen” zijn nu nog in het landschap zichtbaar en hebben het ook zijn naam gegeven. “Schupleer” verwijst immers naar oudere vormen van “schip” en “leiden”, en betekent zoveel als “geleide of gegraven waterloop”. De ijzerlagen vormen een harde, ondoordringbare bodemlaag die het kwelwater, dat in het gebied wordt opgestuwd, zijn typische rode kleur geeft.
Eind oktober 2003 werd het Schupleer door de Vlaamse regering officieel erkend als natuurreservaat. Belangrijke delen van het Schupleer genieten ook wettelijke bescherming als kerngebied binnen het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN), als beschermd landschap en als habitatgebied voor beschermde vogelsoorten. Natuurpunt beheert verschillende stukken volgens een goedgekeurd beheersplan. In de valleien staat het bewaren en herstellen van het open en natte karakter centraal. Hooilandjes worden planmatig gemaaid, zodat oorspronkelijke bloemen en kruiden opnieuw kansen krijgen. Dankzij dit beheer zijn planten zoals het moerasviooltje, de zompzegge en veenpluis verveelvoudigd. Vogels, zoals de wulp en de kleine karekiet, zijn zich er opnieuw komen vestigen. Salamanders, padden en kikkers hebben het naar hun zin in de poelen die werden uitgegraven. Op de hoger gelegen stukken werkt Natuurpunt aan het herstel van het oorspronkelijk Kempens landschap met zijn mozaïek van bos, heide, zandduinen en vennen. Typische soorten, zoals de boomvalk en de gevlekte orchis, profiteren hiervan. Een gedeelte van het gebied aan de Dijkbaan in Vorselaar heeft een educatieve functie. Naast de amfibiepoelen en een hoogstamboomgaard bevindt zich hier ook de schaapskooi (graasbeheer) en de historische, heropgebouwde schapenstal. Ondertussen telt de oppervlakte van het reservaat in totaal ongeveer 20 ha, verspreid over verschillende percelen in het gebied.
Schapenstal: Natuurpunt Nete & Aa kern Vorselaar kon enkele jaren geleden het eiken gebinte van een 18de eeuwse schapenstal aankopen in Retie.
Begin 2010 is een enthousiaste ploeg vrijwilligers begonnen met de heropbouw van de stal, in de prachtige omgeving van het natuurgebied Schupleer. Na vele werkdagen werd de stal feestelijk geopend op 25 september 2011.
Met de heropbouw van de stal redt Natuurpunt een zeldzaam stuk Kempens erfgoed van de ondergang én geeft het een nieuwe functie. Respect voor de authentieke bouwstijl wordt gekoppeld aan een actief gebruik van de stal. De combinatie van duurzame bouwtechnieken uit het verleden (gebruik van hernieuwbare materialen zoals leem, inheems hout en riet), met moderne elementen (een composttoilet, hoge toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers) geven de stal ook een voorbeeldfunctie.
Een gedeelte van de stal wordt de schaapskooi voor de kudde die het natuurgebied begraast. Maar daarnaast komt in de stal een ontmoetingsruimte die kan gebruikt worden door scholen en verenigingen. De stal en de hoogstamboomgaard er rond kunnen ook dienen als rustpunt voor wandel- en fietstochten, als kader voor openluchtevenementen, als tentoonstellingsruimte... In het toeristisch seizoen van mei tot september zal de stal elke zondagnamiddag toegankelijk zijn voor het brede publiek als toeristisch infopunt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb